Jak správně topit dřevem

Přidáno 22.02.2017
Ceny energií neustále stoupají a jejich dodavatelé svádí nemilosrdný konkurenční boj, při kterém se snaží nabídnout co nejvýhodnější nabídku. Dřevo tak v dnešní době patří mezi vůbec nejlevnější způsoby vytápění obytných prostor. Zároveň je to i velmi ekologická cesta, která je ohleduplná k životnímu prostředí. Řekněte sami, neláká vás představa romantického plápolání polínek v krbu?
Dřevo musí proschnout
Když si přivezete zásobu čerstvého dřeva, je potřeba jej nejprve dobře zpracovat. Byla by chyba začít s vlhkým dřevem ihned topit, a to z několika důvodů. Zaprvé byste se zbytečně připravili až o polovinu výhřevné schopnosti dřeva a zadruhé byste si velmi brzo zanesli kamna, neboť při hoření vzniká větší množství dehtu a dýmu.
Dřevo je vhodné naštípat na požadovanou velikost a uskladnit na místě, kde nebude vystaveno dešti. Takto jej necháme pořádně proschnout, a to trvá klidně až dva roky. Odměnou pro vás bude více tepla na jeden kg dřeva a čistá kamna.
Největší výhřevnost má habr, dub nebo buk a naopak nejméně tepla získáte třeba z rozšířeného smrku.
Pro správné a efektivní hoření se doporučuje přikládat raději po menších dávkách a zajistit dostatečný přísun vzduchu. Přeplňování kamen / krbu není dobré ani pro kamna, ani pro výhřevnost.
V jaké podobě se dřevo prodává?
Dřevo se neprodává na hmotnost, jak by mnozí z vás asi čekali. Zbytečně byste platili i za podíl vody, který je ve dřevě obsažen. Setkáte se s tzv. prostorovými metry, tedy krychle dřeva o hraně 1 m, které již počítají i se vzduchovými mezerami, jenž při nakládání dřeva vzniknou.
Můžete se setkat i s pojmem sypaný metr, což není nic jiného, než nasypaná naštípaná polena do 1 metru krychlového.
Všechny naše články naleznete ZDE
Tisknout stránku